ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΠΑΤΣΚΟΒΟ

δημοσιεύθηκε στις 07/02/2014

 ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΠΑΤΣΚΟΒΟ

Η μονή ιδρύθηκε το 1083 από τον Βυζαντινό στρατιωτικό διοικητή, γεωργιανής καταγωγής, Grigorii Bakuriani και τον αδελφό του Abazii. Ωσ-τόσο, μόνο η διώροφη με κόκαλα, κρύπτη, που βρίσκεται περίπου 300 μ., στα ανατολικά της σημερινής, έχει διασωθεί από εκείνη την εποχή. Στο οστεοφυλάκιο διασώζονται μερικές εξαιρετικές τοιχογραφίες του 11ου-12ου αιώνα, οι οποίες συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο πολύτιμων έργων τέχνης του ορθόδοξου πολιτισμού.

Κατά την εποχή του Δεύτερου βουλγαρικού κράτους, το μοναστήρι ήταν υπό την προστασία του Τσάρου Ιβάν Αλεξάνδρου, πορτρέτο του οποίου μπορεί να δει κανείς ακόμη στην αψίδα του νάρθηκα του οστεοφυλακίου .Στο τέλος του 11ου αιώνα, στο μοναστήρι ιδρύεται Εκκλησιαστική Σχολή. Ένα σημαντικό γεγονός για την ιστορία της μονής, είναι ότι μετά την κατάκτηση της Βουλγαρίας από τους οθωμανούς, κατά το τέλος του 14ου αιώνα, ο βούλγαρος Πατριάρχης, Ευθύμιος, στάλθηκε εξόριστος στο μοναστήρι. Ωστόσο, η εξορία δεν αποθάρρυνε τον Πατριάρχη και ο ίδιος, μαζί με τους δασκάλους της σχολής, ανέπτυξε μια ενεργό θρησκευτική και πολιτιστική δραστηριότητα πίσω από τα τείχη του μοναστηριού, που είχε αντίκτυπο σε όλη την περιοχή.

Παρ' όλο που το μοναστήρι του Bachkovo επέζησε από το πρώτο πραξικόπημα της οθωμανικής εισβολής, δεν κατόρθωσε να γλιτώσει αργότερα, μιας και, όπως και τα υπόλοιπα μοναστήρια, υπέστη την καταστροφική μανία των Τούρκων. Οι ζημιές ωστόσο αποκαταστάθηκαν προς το τέλος του 15ου αιώνα και η σημερινή τραπεζαρία ανακατασκευάστηκε το 1601, ενώ το σημερινό καθολικό που είναι αφιερωμένο στην Παναγία ολοκληρώθηκε το 1604. Οι τοιχογραφίες της τραπεζαρίας, που ολοκληρώθηκαν το 1603 από κάποιο άγνωστο καλλιτέχνη, είναι γνωστές για την αναμφισβήτητη καλλιτεχνική τους αξία.

Ο ναός, από την άλλη πλευρά, μπορεί να υπερηφανεύεται επίσης για τις όμορφες τοιχογραφίες του, αλλά αυτό που κυρίως προκαλεί θαυμασμό στους επισκέπτες είναι η εξαιρετική εικόνα της Θεοτόκου. Μια μεγάλη ουρά προσκυνητών που επιθυμούν να προσευχηθούν στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, ξεκινά πολύ συχνά έξω από την είσοδο του ναού.

Εκτός από την κύρια εκκλησία, το συγκρότημα διαθέτει επίσης δύο μικρότερα παρεκκλήσια: το ένα τιμάται στους Αρχαγγέλους (13ος - 14ος αιώνας) και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της εσωτερικής αυλής (δίπλα από τον κυρίωςναό) και το άλλο , είναι χτισμένο προς τιμήν του Αγίου Νικολάου ( 1834-1837). Το παρεκκλήσι του Αγίου Νικόλαου βρίσκεται στη νότια πλευρά της αυλής, και αξίζει να το επισκεφθεί κανείς για τις, πολύ καλά διατηρημένες τοιχογραφίες του διάσημου καλλιτέχνη Zahari Zograf (συμπεριλαμβανομένης και της προσωπογραφίας του καλλιτέχνη) που περατώθηκαν το 1841. Το μοναστήρι έχει δικό του μουσείο που διαθέτει θρησκευτικά κειμήλια από διάφορες εποχές.

 
επιστροφή