ΝΑΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΝΙΕΦΣΚΙ

δημοσιεύθηκε στις 07/02/2014

 ΝΑΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΝΙΕΦΣΚΙ

O ναός του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι είναι ο καθεδρικός ναός της Σόφιας, της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας που ορθώνεται σε μια περιοχή 3170m2. Χτισμένος σε νέο-βυζαντινό ρυθμό είναι ένας από τους μεγαλύτερους ορθόδοξους ναούς, χωρητικότητας 5000 ατόμων, σύμβολο της Σόφιας και μεγάλο τουριστικό αξιοθέατο.

Πρόκειται για ένα εγγεγραμμένο σταυροειδή ναό στον οποίο δεσπόζει ένας μεγαλοπρεπής τρούλος, που έχει ύψος 45 μέτρα .Το καμπαναριό, ύψους 45 μέτρων, έχει δώδεκα καμπάνες που ζυγίζουν συνολικά 23 τόνους, με τη μεγαλύτερη να έχει βάρος 10 τόνων. Το εσωτερικό είναι διακοσμημένο με ιταλικό μάρμαρο, όνυχα από τη Βραζιλία ,αλάβαστρο και άλλα πολυτελή υλικά. Στον κεντρικό τρούλο απεικονίζεται ο Κύριος προσευχόμενος που περιτριγυρίζεται από χρυσό διάκοσμο.

Η κατασκευή του ναού άρχισε το 1882,ενώ είχε προγραμματιστεί από το 1879, αλλά στην πραγματικότητα χτίστηκε μεταξύ του 1904 και του 1912, προς τιμή των Ρώσων στρατιωτών που πέθαναν κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου του1877 - 1878, που είχε σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από τον τουρκικό ζυγό. Τα σχέδια του ναού έγιναν από τον Alexander Pomerantsev, που με τη βοήθεια των Alexander Smirnov και Alexander Yakovlev άλλαξε τα προσχέδια του Ivan Bogomolov του1884 - 1885. Την κατασκευή του ναού ανέλαβαν ομάδες από βούλγαρους, ρώσους, αυστροουγγαρούς και άλλους ευρωπαίους καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και μαστόρους, συμπεριλαμβανομένων και μερικών πολύ γνωστών, όπως ο Petko Momchilov, Ivan Mrkvicka, Anton Mitov και πολλών άλλων. Τα μαρμάρινα μέρη και τα βιτρό κατασκευάστηκαν στο Μόναχο, ενώ τα μεταλλικά μέρη στο Βερολίνο και τα μωσαϊκά στη Βενετία.

Το όνομα του καθεδρικού άλλαξε και ονομάστηκε στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο μεταξύ του 1916 και 1920, το αρχικό όνομα όμως είχε ήδη καθιερωθεί στη συνείδηση του λαού. Έτσι ο καθεδρικός ναός του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι ανακηρύχτηκε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Υπάρχει ένα μουσείο με βουλγάρικες εικόνες μέσα στην κρύπτη του ναού, που αποτελεί τμήμα της Εθνικής Πινακοθήκης. Θεωρείται ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη συλλογή ορθοδόξων εικόνων στην Ευρώπη. Γύρω από το ναό υπάρχει μόνιμη αγορά ειδών λαϊκής τέχνης.

 
επιστροφή