ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ - ΖΕΜΕΝ

δημοσιεύθηκε στις 07/02/2014

 ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ - ΖΕΜΕΝ

Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου βρίσκεται δύο χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πόλη Ζέμεν και 70, περίπου, χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια. Είναι κτισμένο στις βορειοανατολικές πλαγιές των βουνών Κονγιάβσκα, εκεί που ξεκινάει το φαράγγι του Ζέμεν. Το φαράγγι αυτό, λόγω της θέσης του, ήταν στρατηγικής σημασίας και για αυτό το Ζέμεν είναι γνωστό ως οχυρωμένο χωριό από τους Μεσαιωνικούς χρόνους και αναφέρεται σε αρχεία από τον 11ο αιώνα.

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου είναι η παλαιότερη κατασκευή μέσα στο μοναστήρι. Εκτιμάται ότι έχει κτιστεί τον 11ο αιώνα. Έχει, πρακτικά, κυβικό σχήμα με 9,18 μ. μήκος, 8,71 μ. πλάτος και 7 μ. ύψος (11,20 με τον τρούλο) και έχει κτιστεί από πέτρες. Εσωτερικά είναι διακοσμημένη με εκπληκτικές τοιχογραφίες, το πρώτο στρώμα των οποίων ανάγεται στο δεύτερο μισό του 11ου αιώνα, ενώ το δεύτερο στον 14ο. Θαυμάσια είναι η τοιχογραφία του Παντοκράτορα καθώς μεταφέρεται από 12 αγγέλους ,στο κέντρο του τρούλου. Οι δώδεκα προφήτες (Σαμουήλ, Ααρών, Μωυσής, Δανιήλ, Ελισαίος, Ηλίας, Αββακούμ κλπ.) απεικονίζονται στο τύμπανο κάτω από τον τρούλο. Στα τόξα του θόλου βρίσκονται επίσης οι τέσσερις Ευαγγελιστές.

Άλλες χαρακτηριστικές αγιογραφίες είναι: η "Σταύρωση", η οποία βρίσκεται στον δυτικό τοίχο του βορείου θόλου, ο "Μοίρασμα των ιματίων του Ιησού Χριστού", "Η κοίμηση της Θεοτόκου", "Η Παναγία βρεφοκρατούσα", "Η Ανάληψη", "Η Δίκη του Πιλάτου", "Η Κοινωνία των Αποστόλων", "Ο Ιησούς Χριστός στον Άννα και Καϊάφα", "Η σφυρηλασία των καρφιών". Πολλές είναι και οι τοιχογραφίες που αναπαριστούν αγίους, όπως τον Απόστολο Πέτρο, την Αγία Άννα, τον Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη, τον Άγιο Ιωάννη της Ρίλα και άλλους.

Οι τοιχογραφίες του 14ου αιώνα φιλοτεχνήθηκαν με δαπάνη του Δεσπότη ΝτέγιανΔραγάση και της γυναίκας του Ευδοκίας, οι οποίοι απεικονίζονται σε τοιχογραφίες στον ναό. Ο Δεσπότης Ντέγιαν ήταν Σέρβος σεβαστοκράτορας (ο Σεβαστοκράτωρ ήταν ανώτατος τίτλος της βυζαντινής αυλής, ο οποίος υποδήλωνε την ανώτατη αρχηγία τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο). Η εγγονή του Δεσπότη Ντέγιαν, Ελένη Δραγάση ήταν η μητέρα του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

 
επιστροφή