ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΔΟΜΗΡΟΥ

δημοσιεύθηκε στις 07/02/2014

 ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΔΟΜΗΡΟΥ

Στα νότια του νομού Σερρών και σε απόσταση δυο χιλιομέτρων από το χωριό Δόμηρος και πέντε χιλιομέτρων από τους πρόποδες του Παγγαίου όρους, σε μια γραφική τοποθεσία, βρίσκεται η Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής.

Το πότε και πώς ιδρύθηκε είναι άγνωστο, θεωρείται πάντως ένα από τα πιο παλιά Μοναστήρια της πατρίδας μας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, δεδομένου ότι τα έγγραφα και οι κώδικες της Μονής καταστράφηκαν στο πέρασμα του χρόνου από διάφορους κατακτητές, θεωρείται ότι ήταν παλιό μετόχι της Εικοσιφοίνισσας. Είναι ένα από τα παλιότερα Μοναστήρια της πατρίδας μας και μάλιστα το πρώτο γυναικείο μοναστήρι στο χώρο της Μακεδονίας. Συνδέεται από παλιά με το Άγιο Όρος. Σε ημερολόγιο της Μονής Ιβήρων, αναφέρεται ότι το 1345 ο Κράλλης της Σερβίας Στέφανος Δουσάν επικύρωσε το μοναστήρι στη Μονή Ιβήρων. Μέχρι το έτος 1924 ήταν ανδρική μονή που αριθμούσε μεγάλο αριθμό μοναχών, αλλά φαίνεται ότι καταστράφηκε πολλές φορές από διάφορους κατακτητές. Αναφέρονται σε διάφορες πηγές κάποιες χρονολογίες καταστροφής και ανοικοδόμησης του. Σε εντοιχισμένη εξωτερική πλάκα δεξιά και νότια του Ναού υπάρχει επιγραφή στην οποία αναγράφονται τα εξής:

«O IEPOΣ OYTOΣ NAOΣ THΣ AΓIAΣ ΠAPAΣKEYHΣ EΞAPTΩMENOΣ EK THΣ IEPAΣ MONHΣ EIKOΣIΦOINIΣΣHΣ ANHΓEPΘH ZHΛΩ KAI ΔAΠANH TOY IEPOΔ. KYPIOY X'ΔΩPOΘEOY TOY EK THΣ AYTHΣ MONHΣ KATAΓOMENOY ΔE AΠO XΩPION KPOYΣIOY BAΣTOY ΔIMIP KΣAPIOY EΠI HΓOYMENIAΣ KYPIY NIKHΦOPOY KAI ΔIKAIOY ΓEPΩ ΔAMAΣKHNOY EIΣ MNHMOΣYNON TOY ΠAPA ΘEΩ AIΩN 1874».

Αργότερα ο ναός καταστράφηκε και ανοικοδομήθηκε πάλι το 1904, όπως μαρτυρεί η πλάκα η οποία βρίσκεται πάνω από την είσοδο στον κυρίως Ναό:

«ANΩKOΔOMHΘH O IEPOΣ NAOΣ OYTOΣ ΔAΠANH THΣ IEPAΣ MONHΣ EIKOΣIΦOINIΣΣHΣ EΠI HΓOYMENOY APXIMANΔPITOY ΔAMAΣKHNOY BAΦEIΔOY ETOΣ 1904».

Δυο φορές, το 1913 και 1917, καταστράφηκε σύμφωνα με πληροφορίες των κατοίκων του γειτονικού χωριού, από τους βουλγαρικούς εμπρησμούς. Σ' αυτήν την ερήμωση, μ' ένα μισοκαμένο Ναό, έμεινε για αρκετά χρόνια, μέχρι το 1924.

Το έτος 1924, με τον ξεριζωμό του Πόντου, έρχονται στη Μονή έξι μοναχές από το μοναστήρι του Αγίου Προδρόμου στα Ίμαυρα του Πόντου. Η μονή ήταν εντελώς ερειπωμένη και το μόνο που υπήρχε ήταν το κτίριο του ναού και μερικές εικόνες. Οι μοναχές μετέφεραν στη νέα πατρίδα ό,τι μπόρεσαν από τον πλούτο των κειμηλίων της μονής του Αγίου Προδρόμου, όπως τις περισσότερες εικόνες του τέμπλου, Ιερά σκεύη, Ευαγγέλια και Άγια Λείψανα .Από εκεί και πέρα το μοναστήρι άρχισε να ανοικοδομείται, ενώ τη σημερινή του μορφή οφείλει στις προσπάθειες της τωρινής αδελφότητας που εντάθηκαν από το 1988 .

Το τέμπλο του ναού, που αποτελείται από τρείς σειρές εικόνων, περιλαμβάνει αξιόλογες και σπάνιες βυζαντινές εικόνες, όπως της Παναγίας, του Αγίου Προδρόμου και του Αγίου Γεωργίου στην αριστερή πλευρά του τέμπλου καθώς και του Αγίου Δημητρίου στη δεξιά, που εικονογραφήθηκαν το έτος 1663. Κάτω από αυτές υπάρχει άλλη μια σειρά με εικόνες που αγιογραφήθηκαν το 1717, όπως της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας.

Άλλες εικόνες που κοσμούν το τέμπλο είναι των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, του Αγίου Νικολάου γύρω στο 1882, το μαρτύριο του Αγίου Προδρόμου που είναι «ιστορημένη» ,περιγράφονται δηλαδή οι φάσεις του μαρτυρίου του. Επίσης του Χριστού που χρονολογείται στο 1880 και περιλαμβάνει δώδεκα παραστάσεις από τη ζωή του, και άλλες. Υπάρχουν και άλλα κειμήλια που μεταφέρθηκαν από τον Πόντο, όπως ένα ευαγγέλιο γραμμένο στην τουρκική γλώσσα.

Σήμερα βρίσκονται στη μονή ένδεκα μοναχές που ασχολούνται με την αγιογραφία και το εργόχειρο. Έχει κατασκευαστεί μεγάλη τριώροφη πτέρυγα για τις ανάγκες των μοναχών που περιλαμβάνει και Ιερό Nαό προς τιμή των Αγίων Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, καθώς και ένας μεγάλος ξενώνας για τη φιλοξενία προσκυνητών.

Η Μονή γιορτάζει στις 26 Ιουλίου, στη μνήμη της οσιομάρτυρας Παρασκευής.

 
επιστροφή