ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

δημοσιεύθηκε στις 07/02/2014

 ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Οικιστικό κόσμημα για την πόλη της Αλεξανδρούπολης, είναι η παλιά πλατεία της Μητρόπολης, με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και τα δύο σχολεία με τη νεοκλασική δομή από τις δύο πλευρές της. Στη μια πλευρά βρίσκεται το δημοτικό σχολείο και στην άλλη το παλιό γυμνάσιο με την επιγραφή «ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΕΙΟΣ ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΡΡΕΝΩΝ ΔΕΔΕΑΓΑΤΣ 1909», που σήμερα στεγάζει το εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.

Στη μέση βρίσκεται ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε από τους κατοίκους στις αρχές του 20ου αιώνα, οι οποίοι ήταν στην πλειοψηφία τους ναυτικοί κι έτσι τίμησαν τον προστάτη τους, Άγιο Νικόλαο, κτίζοντας του περίλαμπρο ναό, με μαρμαρόγλυπτο τέμπλο. Μέσα στην εκκλησία, ξεχωρίζει η εικόνα της Παναγίας της Τριφώτισσας, που την έφεραν οι πρόσφυγες από την Αίνο, έργο του 19ου αιώνα. Είναι ανάγλυφη σε ξύλο και φιλοτεχνημένη με σπάνιες χρωστικές ουσίες που δημιουργούν πλαστικότητα στα πρόσωπα και εντείνουν τις φυσικές πτυχές των ενδυμασιών της.

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως ιδρύθηκε το 1976 από τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως και νυν Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο. Αρχικά στεγάσθηκε σε δύο αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως, παραπλεύρως του μητροπολιτικού ναού του αγίου Νικολάου. Το 1982 η συλλογή, εμπλουτισμένη στο μεταξύ και με άλλα κειμήλια, μεταφέρθηκε στην Λεονταρίδειο Σχολή, κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο ήδη από το 1978. Το 1998 το Μουσείο ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία του, με σκοπό να γίνουν νέες εργασίες συντήρησης του κτιρίου και των εκθεμάτων. Άνοιξε ξανά τις πύλες του με τα εγκαίνια που τελέσθηκαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Μάιο του 2000 και αφού είχε προηγηθεί νέα παρουσίαση της συλλογής, μετά από συστηματική τεκμηρίωση και μελέτη της και με νέο πλέον μουσειολογικό σκεπτικό.

Στο Μουσείο εκτίθενται παλιές εικόνες εκκλησιών, από την Ανατολική και τη Βόρεια Θράκη, ξυλόγλυπτα τέμπλα και επισκοπικά άμφια, καθώς και ιστορικά έγγραφα της Θράκης. Ξεχωριστό τμήμα αποτελεί η πινακοθήκη με έργα Θρακών ζωγράφων, καθώς και η εκκλησιαστική βιβλιοθήκη, προσφορά του Μητροπολίτη κ. Άνθιμου.

επιστροφή